Zuiverheid, harmonie, het uiterste uit een piano halen…

Pianostemmen

“Als de piano weer is gestemd, gaat de pianospeler met meer plezier achter het instrument zitten.”  Een gestemde piano speelt gewoon veel fijner!

Een piano is een dynamisch instrument. De klankbodem is het hart van de piano. Deze is van hout en onderhevig aan luchtvochtigheidsverschillen. Als u een toets indrukt, komt een hamer in beweging. Deze slaat tegen een snaar aan. Per toon zijn het meestal drie snaren, dat noemen we een koor. Behalve in de baskant.

De snaren staan in directe verbinding met de klankbodem via een kam. Door de werking van de klankbodem zal de snaar spanning ook veranderen en wordt de toonhoogte anders. Dit noemen we ontstemmen.

Daarnaast geldt voor snaren dat in de loop van de tijd de rek er wat uit gaat. Dit resulteert in het zakken van de toonhoogte. Dit is de reden waarom het advies geldt dat u de piano minimaal één keer per jaar laat stemmen.

Heeft uw piano een stembeurt nodig? Bel dan David uw pianostemmer 038-3865 893.

Neem contact op


Stemtarieven

Losse stembeurt (geen jaarabonnement) € 75,-

Jaarabonnement:
Stembeurt (1x per jaar) € 70,-
Stembeurten (2x per jaar) € 130,-

*Snaarbreuk is voor risico van de klant.

Afmelden/verzetten van afspraak kan tot 2 werkdagen van tevoren. Tenzij er sprake is van ziekte, overlijden in de familie, o.i.d. Bij niet tijdig melden worden er 35 euro in rekening gebracht. Ook wordt er 35 euro in rekening gebracht als de klant niet thuis is op de gemaakte afspraak.


Luchtvochtigheidsmeters

De weersomstandigheden veranderen regelmatig en daardoor ook de stemming van uw piano. Hou daarom de luchtvochtigheid in de ruimte zo constant mogelijk. Waarden tussen de 45 en 65% zijn meestal afdoende. Beneden de 35% is de kans op beschadigingen van de klankbodem groter. In het ergste geval kunnen er scheuren ontstaan. Boven de 80% is de luchtvochtigheid te hoog en kan uw piano mechanische problemen krijgt. Zoals klemmende toetsen of draaipunten die te zwaar gaan lopen.

Wilt u meer weten over de luchtvochtigheid bij uw piano? Informeer dan bij uw pianostemmer. U kunt bij ons ook een luchtvochtigheidsmeter kopen.